За здраво сърце

На 29-ти септември светът отбеляза денят на сърцето. Световният ден на сърцето се отбелязва ежегодно в последната неделя на септември, а за първи път денят е честван през 1999 година по инициатива на Световната федерация на сърцето. Ръководителят на клиника по кардиология в Русия, професор Александър Шпектор посъветва хората да внимават с маслото и сиренето: „Маслото не трябва да присъства в хладилника ни. Същото важи и за сиренето, защото то съдържа 40% мазнини. Ако обичате много сирене, може да хапвате по-малко, но 300 гр. за едно ядене не е приемливо“, обясни кардиологът. Холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, а това води до атеросклероза. Добре е да се спазва диета, в която възможно най-малко се консумират животински мазнини. Според руските кардиолози месото трябва да бъде част от диетата, но без тлъстините и сланината по него. Те препоръчват да се яде риба и да се набляга на плодовете и зеленчуците.

home~8pIP7O~pOU7Wz_jСпоред препоръките на специалистите, за здраво сърце може да се започне с няколко прости стъпки: да се намали употребата на сол, да се пие чай от шипка и други билки, да се избягва тютюнопушенето, алкохолът, да се  преосмисли начина на живот и да се споделя поне малко любов и внимание с близките. Науката все още не е измислила абсолютния изкуствен аналог на този жизненоважен орган, а и макар учените да прогнозират първото изкуствено сърце да стане факт към 2023 година, то едва ли ще може да замени истинското. Ето защо е важно да пазим сърцето си възможно най-дълго. Всеки може да продължи списъка с начините, но един от най-важните елементи е позитивното отношение към живота и обстоятелствата, които се случват и в най-добрите семейства.
Тук е моментът да поясним, че група испански учени, ръководени от доктор Франциско Фернадез-Авилес, вече работят по отглеждането на първото изкуствено сърце, което според плановете им трябва да стане факт след 5 години, а след 10 години да се осъществят първите рутинни имплантирания.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s